Psikolog kelimesi, psikoloji biliminden gelmektedir. Psiko, ruh; loji ise bilim demektir. Psikolog nedir ise ruhbilimi ile ilgilenen bilim insanlarına verilen isimdir.

Psikolog Nedir, Psikolog Kimdir?

Bir psikolog, bireylerin birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkisini deneyerek ve gözlemleyerek, yorumlayarak ve kaydederek normal ve anormal zihinsel durumları, algısal, bilişsel, duygusal ve sosyal süreçleri ve davranışları inceler. Çoğu psikolog psikoloji uygulamak için bir lisansa ihtiyaç duyar. Tipik olarak, psikologların psikoloji alanında doktora derecesine ihtiyacı vardır, ancak bazı durumlarda yüksek lisans derecesi yeterlidir. Lisans ve yönetmelikler ülkeye ve mesleğe göre değişebilir. Psikolog nedir sorusu ülkelere, iş alanlarına göre değişiklik göstermektedir.

Psikologlar uygulamalı veya akademik ortamlarda çalışabilirler. Akademik psikologlar yüksek öğrenim öğrencilerini eğitir ve araştırma yaparlar, lisansüstü araştırmalar akademik psikolojinin önemli bir parçasıdır. Akademik pozisyonlar uzun vadeli olabilir veya uzun vadeli olabilir. Uygulamalı psikoloji teoriyi insan ve hayvan davranışlarındaki problemleri çözmek için uygular. Klinik psikoloji ve Danışmanlık psikolojisi, terapötik yöntemlere odaklanan uygulamalı psikolojinin iki alanıdır. Endüstriyel ve örgütsel psikoloji, adli psikoloji ve diğerleri gibi diğer uygulamalı alanlar, işletme, hükümet, sanayi ve benzeri alanlardaki sorunları çözmeyi amaçlamaktadır.

Psikolog nedir?

Mesleki Uygulama

Psikologlar iki genel psikoloji kategorisinde pratik olarak görülebilir: “uygulayıcıları” veya “profesyonelleri” içeren uygulamalı psikoloji ve “bilim insanları” veya “akademisyenleri” içeren araştırmaya yönelik psikoloji. Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından onaylanan eğitim modelleri, uygulamalı psikologların hem araştırmacı hem de uygulayıcı olarak eğitilmesini ve ileri derecelere sahip olmalarını gerektirmektedir.

Psikologlar tipik olarak iki dereceden birine sahiptir: PsyD veya PhD. PsyD programı öğrenciyi sadece klinik uygulama için hazırlar (örn. Test, psikoterapi). Uzmanlığa bağlı olarak (endüstriyel / örgütsel, sosyal, klinik, okul, vb.), Doktora klinik uygulamada ve bilimsel metodolojide, akademi veya araştırma alanında bir kariyere hazırlanmak üzere eğitilebilir. Hem PsyD hem de PhD programları öğrencileri devlet lisanslama sınavlarına hazırlar.

İki ana kategoride, klinik, danışmanlık ve eğitim psikologları da dahil olmak üzere APA tarafından tanınan 56 profesyonel sınıflandırma tarafından yansıtılan birçok başka psikolog türü bulunmaktadır. Bu tür profesyoneller çeşitli terapötik bağlamlardaki kişilerle çalışır. İnsanlar genellikle disiplini yalnızca bu tür klinik veya danışmanlık psikologlarını içerdiğini düşünürler. Danışmanlık ve psikoterapi psikologlar için ortak faaliyetler olmakla birlikte, bu uygulamalı alanlar daha geniş psikoloji alanında sadece iki dalıdır. Profesyonelleri çoğunlukla iş, sanayi, sosyal yardım kuruluşları, hükümet ve akademi “gerçek dünya” sorunlarına psikolojik araştırma, teori ve teknikler uygulayan endüstriyel, örgütsel ve topluluk psikologları gibi başka sınıflandırmalar da vardır.

Klinik Psikolog Nedir?

Klinik ve danışmanlık psikologları aşağıdakiler dahil bir dizi profesyonel hizmet sunabilir:

  • Psikolojik tedavi sağlama (psikoterapi)
  • Psikolojik değerlendirme ve testi uygulama ve yorumlama
  • Psikolojik araştırma yapmak
  • Psiko-eğitim
  • Önleme programları geliştirme
  • Danışmanlık (özellikle okullar ve işletmeler ile)
  • Uzman tanıklığı sağlama (adli tıp)

Uygulamada, klinik ve danışmanlık psikologları, özel uygulamalar, hastaneler, akıl sağlığı örgütleri, okullar, işletmeler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda bireyler, çiftler, aileler veya gruplarla çalışabilir.

Araştırma ve öğretime katılan çoğu klinik ve danışmanlık bunu bir kolej veya üniversite ortamında yapar. Klinik ve danışmanlık psikologları belirli bir alanda uzmanlaşmayı da seçebilirler. Bazıları yönetim kurulu sertifikası alabilen ortak uzmanlık alanları şunları içerir:

  • Spesifik bozukluklar (ör. Travma, bağımlılık, yeme ve uyku bozuklukları, cinsel işlev bozukluğu, depresyon, anksiyete veya fobiler)
  • Nöropsikolojik bozukluklar
  • Çocuk ve ergen psikolojisi
  • Aile ve ilişki danışmanlığı
  • Sağlık psikolojisi
  • Spor psikolojisi
  • Adli psikoloji
  • Endüstriyel ve örgütsel psikoloji
  • Eğitimsel psikoloji

Klinik ve danışmanlık psikologları, davranışsal, bilişsel, hümanist, varoluşsal, psikodinamik ve sistemik yaklaşımların yanı sıra psikolojik testler ve bir dereceye kadar nöropsikolojik testler dahil olmak üzere bir dizi psikolojik terapide eğitim alırlar.


Bu yazımda psikolog nedir, psikolog kimdir sorularına yanıt vermeye çalıştım. Eğer psikoloji nedir sorusuna yanıt bulmak isterseniz, yazımı okuyabilirsiniz. İsterseni ana sayfadan hakkımda daha fazla bilgiye erişebilirsiniz. Psikolog nedir yazısı Wikipedia makalesinden çevrilmiştir.

Önceki İçerikPsikoloji Nedir
Sonraki İçerikPsikoterapi Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz